Átalányadó feltételei és korlátai

Átalányadó – feltételek és korlátok

Sziasztok!

Nagy igény lett az átalányadózásra, miután nagyon sokan kiestek a Katából. Részekre szedve megmutatok mindent, amivel tisztában kell lenned, ha átalányadózásra adod a fejed. Ebben a cikkben az átalányadózás feltételeiről és korlátairól fogunk beszélni.

Mik az átalányadózás feltételei?

Akkor  most beszéljünk arról, hogy mik a feltételi annak, hogy átalányadózást válassz. Azt már az előzőekben megtárgyaltuk, hogy mindenképpen légy egyéni vállalkozó.

Már csak egy fontos feltétel van:

  1. várhatóan az idei évben nem fogja meghaladni a vállalkozói bevételed a minimálbér tízszeresét (2023: 27.840 eFt)
  2. a kiskereskedőknél a szorzószám nem 10, hanem 50, tehát a figyelembe veendő összeg (2023: 139.200 eFt)

Mi történik, ha mégis túlléped a bevételi határt?

Kiesel az átalányadózásból és a normál személyi jövedelemadó hatálya alá kerülsz, tehát VSzja-s egyéni vállalkozó leszel.

Mi lesz a kerettel, ha szüneteltesz?

A tevékenyégét év közben kezdő, év közben megszüntető vagy év közben szüneteltető egyéni vállalkozó a bevételi értékhatárt a tevékenység folytatásának napjaival időarányosan veheti figyelembe.

Ez azt jelenti, az éves maximum bevételi értékhatárt elosztod 365 nappal és annyi nappal szorzod meg, ahány napot működsz egyéni vállalkozóként – ez lesz az éves bevételi határod.

Mikor választhatod az átalányadózást?

Ezt 3 esetben teheted meg:

  1. amikor az egyéni vállalkozásodat indítod, ezt az adózási formát választod
  2. adóévenként a teljes adóévre választhatod, ha már működő vállalkozó vagy, tehát január 1-től
  3. ha kilépsz a Katából, lehetsz rögtön átalányadós

Mi történik, ha kiesel az átalányadóból?

Ha több bevételt szerzel az adóévben és túlléped 2023-ban a 27.840 ezer forintot, akkor kiesel az átalányadózásból és a normál személyi jövedelemadó hatálya alá kerülsz. Erre nagyon kell ügyelned, mert nem azzal az időponttal kerülsz ki az átalányadó alól, amikor túllépted a keretet, hanem visszamenőleg január 1-vel! Ezért kell gyűjtened a számlákat, hiszen azok nélkül nem tudja majd a könyvelőd visszamenőleg lekönyvelni az egész évedet.

Korlátok és feltételek az átalányadónál

Milyen okból eshetsz még ki az átalányadóból?

Ha a NAV számla- vagy nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt mulasztási bírságot állapít meg. Ebben az esetben a NAV határozatának véglegessé válásával kiesel az átalányadózásból és abban az évben, amikor kiestél és a következő teljes évbeb nem választhatod újra ezt az adózási formát.

Bevételi határ év közben

Mi van akkor, ha év közben váltasz átalányadózásra, milyen bevételi határral kell számolnod?

Ebben az esetben napra kell arányosítanod! 

Például, ha 2023. szeptember 1-től leszel átalányadózó, akkor az évből még 122 nap van hátra. A 122-t elosztod 365-tel és megszorzod 27.840.000 Ft-tal. Így kijön, hogy az évre még számlázhatsz 9.305.424 Ft-ot. Ha ezt az összeget túlléped 2023-ban, akkor kiesel az átalányadóból.

Átalányadó után

Mi történik, ha már nem lehetsz tovább átalányadózó egyéni vállalkozó?

Ebben az esetben marad számodra a normál személyi jövedelemadó alatti tételes adózás. Úgy gondolom, már az átalányadózáshoz is könyvelő kell, de ha tételes adós leszel, azt biztosan nem tudod magadnak megoldani.

Mikor lehetsz újra átalányadós egyéni vállalkozó?

Sajnos itt rossz hírt kell közölnöm. Ha kilépsz az átalányadóból vagy bármilyen okból kiesel belőle, akkor a kiesést követő évben nem választhatod újra ezt az adózási formát.

A következőkben folytassuk a költséghányadokkal.

Oszd meg, ha tetszett!

Remélem, tudtam neked segíteni! Gyere velem tovább, ha jobban képbe szeretnél kerülni az átalányadóval kapcsolatban.

Amennyiben segítségre lenne szükséged vagy könyvelőt keresel, írj rám nyugodtan!